luni, 3 ianuarie 2011

Trandafirul cel pretențios

     

     Am citit ceva interesant despre o floare mai puțin pretențioasa ca trandafirul, despre iris (stânjenel ) și mi-a plăcut...
     Acum am să vă fac o destăinuire despre trandafirul puțin mai pretențios....
     A fost odată ca niciodată, fiindcă așa încep toate poveștile, un trandafir cochet și vanitos care, văzând că toți se opreau în fața lui pentru a-l preaslăvi, fiind o floare frumoasă, el nu mai acorda atenție celorlalte flori refuzând chiar să le mai vorbească. Pană acum se trezea stropit cu roua lor și era tare mândru. Într-o zi , o albină se așezase pe frunza unui copac apropiat și văzându-l atât de plin de el, l-a întrebat: " De ce te porți așa de mândru cu celelalte flori din grădină ? Știu că ești cea mai frumoasă floare; dar nu ești și cea mai dulce, ce te face să te ții așa de mândru ? "
     Trandafirul a ascultat întrebarea fără să se miște și se făcu imediat că nu pricepe..de fapt cine era această albină ca să-i ceară lui socoteală ? El se simțea regele florilor și unui cap încoronat nu i se vorbește astfel. La rândul ei, albina, văzând că este ignorată, nu insista prea mult și zbura spre o altă floare, mai drăguță. În altă zi trecu pe acolo și un fluture care a fost ignorat tot ca și albina.
     Dar apoi într-o zi se întâmplă ceva puțin mai ciudat. Stăpâna grădinii intră înarmată cu o foarfecă și cum ei i se păru că trandafirul este cea mai frumoasă floare,  îl tăie doar pe el, îl duse în casă și-l puse într-o vază. Așa după cum se știe, la puțină vreme petalele începură să se ofilească și să cadă una câte una.
     Frumusețea lui dispărea, în timp ce în grădină celelalte flori o duceau bine pe tulpinile lor, fără a se mai pâange din cauza lui. Abia atunci trandafirul văzu cât de nefericit este din cauza mândriei și frumuseții lui. Își dădu seama că ar fi fost mai bine să nu iasă așa de mult în evidență față de suratele sale. Mult mai bine ar fi fost șă fie puțin mai dulce, mai tandru, mai simplu ca și celelalte floricele.
    Pentru că, în timp ce el murea singur în vază, suratele lui cotinuau să se bucure de viață, de soare, de rouă, de mângâierea trecătorilor.



 
Iris - Floare de iris



Sursa: