vineri, 15 iunie 2012

Secretele unei iubiri împlinite

Multă lume vorbeşte despre bucurii împlinite, dar nimeni nu spune despre drumul care duce la împlinirea acestor bucurii Drumul corect, este doar prin împlinirea unei iubiri, drum pe care ar trebui să meargă fiecare om. Primul psiholog care s-a interesat de această latură sentimentală, a fost Martin Seligman, de la Universitatea din Pensylvania.El a fost cel care a studiat sistematic cum poate un om să ajungă la deplina sa mulţumire sufletească. Energia pozitivă pe care o degajă o persoană , catre altă persoană, nu poate fi decât o încărcătură cu bucurii, fericire, iubire. Cine trăieşte ani de-a rândul doar lângă persoane negativiste, sceptice, nehotârâte, fără afecţiune, se încarcă cu energia acestora şi pe parcurs...oricât ar încerca să se detaşeze de toate aceste acumulări, greu va reuşi. Pot, doar dacă se despart de aceste persoane în totalitate.
Ideia că un om este perfect sănătos, nu există....dar există bunăvoinţa de a se însănătoşi. Acest adevăr este demonstrat de catre acest psiholog în cărţile sale.Creerul, firea pot fi şcolite...dar ceea ce se moşteneşte mai greu se poate educa. Am trăit în casă cu un asemenea specimen şi sincer vă spun , că aşa este.
Seligman a definit 24 de însuşiri omeneşti care pot să ducă la o viaţă împlinită şi fericită. De preferat este să ne străîduim a ne le însuşi pe toate şi să le perfecţionăm în timp. Nu trebuie să luptăm cu slăbiciunile noastre, care se vor „resorbi” de la sine, dacă respectăm drumul către fericire.
Care sunt cele 24 însuşiri: dorinţa de a învăţa, curiozitatea, puterea de apreciere, spiritul inventiv, inteligenţa emoţională, previziunea, îndrăzneala, perseverenţa, integritatea, amabilitatea, capacitatea de dăruire, loialitatea, corectitudinea, autocontrolul, înţelepciunea, modestia, simţul frumosului, recunoştinţa, spiritualitatea, optimismul, iertarea, umorul, pasiunea, dorinţa de a fi  un bun conducător.
Eu sunt în zodia berbecului şi sper să reuşesc ca să fiu un bun conducător, dacă voi respecta cu stricteţe toate aceste însuşiri.