joi, 30 iunie 2011

Viata mea intre trecut si prezent


"Ce am cheltuit, am pierdut;ce am avut, am lasat altora;dar ce am dat din suflet mai este inca al meu"-La Oxenstierna

Cele mai dificile lucruri pe care nu le poate realiza un om nu sunt suferintele trupesti si nici cele spirituale ci altele...
-Sa rasplatesti ura prin dragoste;
-Sa recunosti atunci cand nu ai dreptate;
-Sa spui ca e posibil de realizat un lucru imposibil;
-Sa iubesti neconditionat o alta persoana;
-Sa te ridici doar prin ambitia ta si nu prin prostia altora;
-Sa alungi boala din corpul tau fara medicamente;
-sa..............??
"Dar lucru cel mai scump e cinstea" asa spun invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie. Sunt putine celelalte virtuti morale care sa nu presupuna si aceasta calitate. Nu poti fi viteaz, drept, patriot,etc..,daca nu esti cinstit cu tine si cu ceilalti, indiferent de distanta care te desparte.
Poti fi cu adevarat cinstit doar cand tu insuti nu ai nimic ati reprosa,nu ai nici un gand ascuns, nici o intentie rea, nici o fapta urata savarsita de care trebuie sa te feresti de ceilalti pamanteni. Aceasta atitudine e greu de insusit de catre multi oameni...vorba e una si realitatea ese de fapt alta.
Cand ajungi sa-ti insusesti organic atitudinea cinstita privesti deschis in ochii celorlalti, te impui in proprii tai ochi, iti poti permite o atitudine demna, fara teama de a fi candva "prins cu mata-n sac"....
"Cerul senin de trasnete nu se teme niciodaa", subliniind de fapt linistea, seninatatea si demnitatea omului cinstit(asa a fost mama mea, de la care am invatat cate ceva). Sa-ti respecti intodeauna promisiunile si cuvantul dat "fagaduiala data e datorie curata", inseamna sa nu te rusinezi de conditia ta fizica si psihica, si asa nu ti se poate reprosa nimic in aceasta privinta.
"Lacomia pierde omenia" acest proverb romanesc nu trebuie niciodata uitat de unele fiinte omenesti. Sa fii modest, cumpatat in toate, ospitalier cu ceilalti, nu e greu de realizat, daca tu vrei cu adevarat sa fii un om cu principii morale oneste.
Eu cred ca in limita posibililui am cautat atat in trecut cat si in prezent sa fiu un astfel de om....si am intalnit inca o persoana draga mult mie care deocamdata nu a ascuns prea multe din trecutul sau...insa mai este de discutat??