vineri, 27 mai 2011

Intrebari si raspunsuri despre?

"Dictionarul femeiei inteligente", o carte tiparita in zeci de exemplare..6 milioane. Cum a fost posibil acest lucru? Alcatuita din zeci si zeci de scrisori, de-a lungul anilor pe masa psiho-terapeutului Albert Ellis. Toate cartile lui sunt cu probleme ivite intr-un cuplu, despre dragoste, fidelitate, gelozie, raspunderi familiale, sex. Cartea este un adevarat indreptar despre viata sentimentala, de mare ajutor pentru toate adolescententele dar nu numai...Uimit ca toate problemele sunt asemanatoare in toata lumea, acesta a alcatuit un chestionar despre dragoste, cu zeci de intrebari si raspunsuri esentiale, care este valabil pentru toate adolescentele de pe pamant.
1.Cum isi da seama o adolescenta daca el este alesul pentru o relatie sexuala cu un barbat?
Un individ este copt pentru o relatie cand e constient si de urmarile ei. Dar cati au fost si sunt constienti? Biata femeie le suporta pe toate..??
2. Cati iubiti trebuie sa aiba o fata, inainte de a se casatori? Aici este mult de discutat...nu poti schimba partenerii asa ca pe sosete..Dupa mine e bine sa aiba cateva expierente dar cu mare bagare de seama??
In nici un caz nu transformati in sot primul venit. Actul sexual nu este o fatalitate, ci drumul bun catre o casatorie adevarata, daca este potrivire.
Casatoria nu trebuie sa fie facuta asa in pripa ci doar printr-o cunoastere mult mai profunda.
3. Cum trebuie sa reactioneze o fata care este foarte indragostita?
Sa astepte demersul unui ritual famiial sau sa reactioneze senzorial si sa se culce cu iubitul imediat ce-l cunoaste? Eu zic ca intodeauna e bine sa urmeze si sfaturile parintilor, dar cel mai mult convingerile proprii. Altfel se ajunge la o incordare si un stres permanent in viata de cuplu de mai tarziu. Chiar daca o sa fie aratata cu degetul de altii, e bine sa faca ce simte constiinta si simturile ei.
4. Ce trebuie sa faca o fata cand simte ca acela nu este omul potrivit pentru ea? Sa-l paraseasca imediat sau sa-l pastreze pana va aparea unul mai bun? Intr-un orasel de provincie sau la tara este mult mai greu de a cunoaste un om cu multe calitati, asa cum mi-l dorim noi, de aceea se comit multe greseli.
Cand nu ai de unde alege te multumesti si cu ce ai, iar daca-l ai de ce sa astepti? Important este sa fii sincer intr-o relatie, altfel nu merge oricat ai incerca s-o dregi cu smantana.
5. Este bine ca o fata sa-si inceapa viata de familie inainte de terminarea studiilor si de a fi independenta din punct de vedere profesional? Depinde de situatie si de gandirea fiecaruia in parte. Eu nu am conceput acest lucru, deoarece stiam ca vin toate greutatile(copiii) si ca nu mai am destul timp pentru invatat. Daca am vazut salarul meu in mana, am acceptat si casatoria, dar cu mari dubii, semne de intrebare? Suspiciunile ca nu va fi omul potrivit s-au adeverit mai tarziu...si nu am putut sa mai fac nici o schimbare din cauza copiilor, care am dorit sa creasca cu tatal lor bun...si nu cu unul inchipuit. Acest lucru nu m-a ajutat prea mult, dar nu sunt condamnata de ele ca le-am despartit definitiv de tatal lor, vedem astazi destule cazuri??
6. Cand o fata vrea sa se casatoreasca, cum isi poate da seama ca este sau nu partenerul ideal?
Eu sfatuiesc toate cuplurile care vor sa faca acest pas, sa traiasca ca sot si sotie macar un an fara a incheia niste acte, pentru a evita greselile ce le-am facut eu. Acesta este drumul cel mai sigur pentru a cunoaste o persoana cu care vrei sa convetuesti mai mult timp, daca este partenerul dorit de tine.
Sigur aici si cu acordul familiei, ceea ce se intampla foarte rar. Eu asa mi-am educat fetele si nu au dat gres.
Numai asa, fata-n fata cu realitatea conjugala, cei doi iubiti vor afla ceea ce-i va lega mai tarziu intr-o casnicie. Este aberant sa te legi la cap cu cineva caruia nu -i poti cunoaste decat fata de DUMINICA.
7.Care este rolul fidelitatii in viata unui cuplu? Oare mai exista astazi asa ceva? Daca acest lucru dispare total va disparea si notiunea de familist.
Valoarea fidelitatii intr-un cuplu este poate cea mai mare valoare sentimentala. Exista perechi care zic , ei si, ce daca ma prinde, e tot una pentru mine ca esti tu sau alta....Aceasta neincredere in partenerul de langa tine ia amploare si gelozia se poate transforma imediat intr-o crima oribila. Indiferent cine insala(sotia, sotul)trebuie recunoscut cu cartile pe fata, deoarece mai taziu, minciuna avand picioare scurte, se ajunge la ceea ce eu am spus. Nu poti sa ierti la infinit un om care te-a dezamagit de "n" ori.
Exista si astfel de cupluri, unde infidelitatea este ceva normal..cei doi se accepta asa. Aici crezul nu stiu daca mai are castig de cauza? Cel putin cel moral??
8. Exista metode prin care o fata isi poate infrana gelozia?
Exista doua feluri de gelozii: una creeata de situatia profesionala superioara a partenerului si care-l impinge pe gelos intr-un con de umbra, si cealalta creata dintr-o imaginatie erotica prea bogata , care transforma pe majoritatea femeilor sau barbatilor in rivali(e). In primul caz, gelozia dispare cu timpul...dar in cel de-al doilea caz, ea se accentueaza prin vreme si devine"un caz" suspect. Care ar fi leacul ei? Doar luciditatea. Am trait sub acelasi acoperis cu un asemenea om..nu as mai vrea sa am parte tot la fel de acum incolo.
9. Cum poate sa actioneze o fata impotriva geloziei iubitului ei?
Raspunsul nu e greu de dat, dar nici usor? Daca iubitul sufera de un complex de inferioritate atunci sa-l determine sa-l aduca cu picioarele pe pamant..redobandindu-si incredera in sine. Daca acest lucru nu se poate, atunci nu are rost sa insiste...isi va bate gura de pomana.
10.Cand crede o fata ca alesul este cel dorit de ea, e bine sa-si paraseasca modul de viata pe care l-a avut anterior, si sa-l urmeze in totalitate pe al sotului?
E un nou sens ce tine tot de tine personal. De ce ar trebui sa renunte daca a fost unul bun? Dimpotriva cu cat viata ei este mult mai bogata in conceptii, idei, cu ata devine mai interesanta pentru persoana de langa ea.In afara unor preocupari comune liber- consimtite, fiecare membru este lasat liber sa faca ce-si doreste...este dreptul lui. Intr-o casatoroie moderna , traiesc oameni cu pregatire egala si care trebuie sa tina seama unul de libertatile celuilalt.In fond, sunt niste libertati care le intregesc personalitatea atata timp cat nu produc nici un rau.