luni, 30 mai 2011

Cine este responsabil pentru toate?

Cand incepi sa vezi totul cum doare..cine este de vina oare? Urmaream cu interes o emisiune de stiri si unul din subiecte era despre scrierea prescurtata pe care o folosesc adolescentii in e-mailuri sau in SMS-uri. S-a pus intrebarea daca e ingrijorator faptul ca unii dintre ei nu mai stiu sa scrie corect anumite cuvinte in limba romana?
La fel de dureros este si faptul ca si mamele folosesc acelasi limbaj cu al lor. Acest lucru este cumplit de dureros..si lipsit de responsabilitate.Stiu ca ne catagalogheaza pe noi cele cu conceptii invechite, ca suntem inapoiate, si ca mai bine ar fi sa folosim toti acelasi limbaj..doar prin semne.
Adolescentii din ziua de astazi, nu toti, dar majoritatea, duc cultura si invatamatul undeva la limita cea mai de jos a alfabetizarii. Vom fi peste ceva timp, nu foarte mult probabil , o natie de analfabeti.
Si-am sa va destainui o poveste despre un taran din Campia Transilvaniei. A intrebat intr-o zi pe cineva ce trecea prin zona, ce este fiul sau? Om de vaza, raspunse omul de la oras...iar el raspunse ca al lui este vacar. Adica cum om de vaza, intreba iar taranul? Adica este milionar, miliardar?
- Nu.
- Si-atunci? Cum a reusit sa faca miliardele?
Raspunsul nu a reusit sa-l mai primeasca, deoarece oraseanul, s-a facut nevazut...deci? Bogatia taranului era infinit mai mare si mai curata, decat a oraseanului.
-Asa i-as spune si eu, daca l-as intalni..munca cinstita nu poate fi o rusine pentru nimeni..,dar mai ales pentru el ce avea o cireada de vaci in subordine.
Mai mare peste cirezile albe, era vacarul, fiul taranului, care tragea dintr-o tigara, cu biciusca pe umar acolo, deasupra pamantului ce-l stapanea din strabuni. Bogatia lui era infinita....