duminică, 20 martie 2011

Cum e mai bine, casatorie sau concobinaj?

Casatoria este ceva sfant, un obicei din cele mai vechi timpuri,facand parte din legile omenesti.Cu toate acestea, in ultimele decenii s-a observat declinul casatoriei in favoarea relatiilor de convietuire normala. Un act poate valida o relatie, o poveste de dragoste? Eu zic ca uneori da, alteori ba...de ce? De cele mai multe ori apare neincrederea in cei doi parteneri...si ce-i de facut? As dori raspunsuri de la voi, cei trecuti prin diferite incercari ale vietii.....
Multe cupluri sunt incantate sa traiasca impreuna fara a se indrepta spre altar. Unii privesc relatia de convetuire ca pe un preambul al casatoriei, ca pe o perioada de proba in care partenerii se pot cunoaste mai bine, altii resping casatoria ca institutie si nu planuiesc sa se casatoreasca vreodata. Relatiile de concobinaj sunt acceptate social, chiar daca sunt impotriva moralei crestine. Aceasta acceptare din partea societatii se traduce si prin utilizare cuvantului "partener", termen folosit atat pentru relatia de concobinaj, cat si pentru cea de casatorie. O fi bine, o fi rau, cine poate sa spuna care formula este cea mai sanatoasa?
Mariajul este considerat din ce in ce mai angajator, constrangator, iar societatea moderna tinde sa devina rezevata fata de casatorie.
Daca bunicii nostri se casatoreau de foarte tineri, familia fiind o valoare traditionala de neclintit astazi nu se mai spune "Da" asa de usor. E normal sa fie asa , dupa toate cate se intampla in societatea de astazi. Faptul ca poti fi fara verigheta cu persoana iubita te face semi-surd la valorile traditonale. De ce sa te casatoresti, cand poti sa mai astepti, sa-l cunosti mai bine zi de zi, si, daca nu-ti convine, sa te retragi fara complicatii la tribunal.
Pe de alta parte, cum poti sa preferi o relatie de concobinaj unei casatorii religioase, civile, situatiei de a fi in rand cu lumea, de a oferi un climat de siguranta copiilor tai, asa cum au facut parintii tai, bunicii si atatea generatii inaintea ta?
Sunt destule argumente pentru ambele variante: pro concobinaj
Relatia de concobinaj/convietuire este o relatie in care cei doi parteneri locuiesc impreuna, avand o viata sexuala fara a fi casatoriti. Argumentele importante pentru tipul acesta de relatie sunt:
- testarea relatiei sau casatoria de proba(compatibilitatea si obiceiurile);
- daca cei doi parteneri constata compatibilitati merg mai departe, daca sunt mai multe incompatibilitati, cei doi se despart si asa se poate evita un divort costisitor;
- institutia casatoriei este perimata si este nevoie sa fie inlocuita de cea a coabitarii;
- casatoria este in plan, dar pana atunci se pot economisi din cheltuielile zilnice;
- fericirea unei relatii"nu consta intr-o hartie"".
Argumente in contra casniciei:
- convetuirea nu permite un angajament real al partenerilor; oricand poti pleca dintr-o relatie, deci nu e musai sa te implici;
- cuplurile in concobinaj sunt mai mult orientate catre autonomia personala;
- cei doi au in vedere posibila destramare a relatiei;
- convetuirea reprezinta nesiguranta in privinta valorilor personale si a posibilitatii de a avea un copil impreuna;
- nu are un efect benefic asupra copiilor ce pot rezulta in cadrul relatiei, pentru ca nu apar intr-o familie legal constituita;
- contravine valorilor familiale, traditionale, religioase.
Traditional, casatoria are un statut special in societatea noastra. Ea a aparut tocmai pentru a oferi stabilitate famiilor, dar si societatii.
Casatoria este o decalaratie, un angajament care are consecinte puplice, cat si private. Este o institutie care ofera beneficii nu numai cuplurilor, dar si societatii ca intreg.
Cand oamenii se casatoresc, ei isi iau un angajament nu pentru a fi parteneri doar din punct de vedere emotional si sexual, dar si de a avea grija unul de celalalt- cum se spune"la bine si la rau". Ei promit in fata lui Dumnezeu, prin cununia religioasa, sa stea unul alaturi de celalalt pe parcursul suisurilor si coborasurilor vietii. Aceasta promisiune si increderea pe care si-o ofera unul celuilalt construiesc curajul de a face sacrificii pntru binele familiei. Casatoria este in conformitate cu valorile religioase, lasata de la DUMNEZEU, gandita bine pentru binele ambilor parteneri si al copiilor. Venirea intr-un cuplu al copiilor prin casatorie civila si religioasa, uneste mult mai mult relatia celor doi.
Argumente impotriva casatoriei sunt oare? Argumente de acest fel nu prea exista. Doar recomandarea sa astepti pana il vei cunoaste bine pe celalalt destul de bine pentru a face pasul, de a te casatori in deplina cunostinta de cauza.
De ce sa alegi mai degraba casatoria? Deoarece de mici fetile isi doresc sa ajunga niste printese,imbracate intr-o rochie alba si printul sa vina pe un cal alb.Iar baietii viseaza ca vor avea o sotie nu neaparat frumoasa dar cu care va avea copii, pentru perpetuarea speciei umane. Daca aceasta imagine idilica va disparea cu timpul, atunci va disparea si fiinta umana. Atentie, deci voi barbati ce vreti sa faceti cu destinatia"fericire" intr-un cuplu!!!

Niciun comentariu: