duminică, 10 iulie 2011

Ce reprezinta patul conjugal?

Curiozitatea tuturor pshilogilor patrunde, cateodata pana in dormitor. Din felul in care dormim, se pot afla multe din relatia noastra cu cel de langa cu care noi traim...si pe care il iubim. Cuplurile inchegate petrec 120 de zile pe an in pat iar celelalte cupluri le petrec doar pe sub pat..sau pe unde pot si ele. Patul este locul in care membrii unui cuplu se pot odihni in liniste sau fac dragoste.
Obiceiul ca sotii sa doarma impreuna s-a nascut la inceputul sec.al III-lea, dar ca a cazut pe parcurs, mai tarziu, cand casatoriile erau facute pe baza unui troc intre familiile bogate...cand nu mai aveau nimic comun cu dragostea adevarata.
De atunci, stiinta si psihanaliza au studiat pe larg somnul, semnificatia viselor sau a pozitiei pe care o adaptam in timp ce noi dormim.
Dr.George Oprina, psiholog specialist in problemele de cuplu, e convins, de exemplu, ca poti afla cat de solida ete iubirea intr-un cuplu daca stii pozitia in care cei doi dorm.
"Intimitatea prelungita banalizeaza emotia erotica sau o fac mult mai trainica?"
Cand merge la culcare fiecare om isi lasa la picioarele patului toata armura de peste zi, pentru a se reintoarce in liniste la stadiul de fetus, la siguranta pe care o simtea in uterul mamei. Ce fac mamele care nu se afla in deplina siguranta cu odrasla lor? Sufera impreuna si din suferinta aceasta iese un pui de om nesigur pe el pana la adanci batranete.
Conteaza mult ca cel mic sa simta caldura ambilor parinti, atunci cand el se concepe in uterul mamei.Pozitia pe care o adoptam fata de partener conteaza mult in timpul somnului.
Cum dorm doi tineri proaspat casatoriti si cum dorm doi oameni trecuti de 40 de ani?
Patul conjugal este un barometru care ne controleaza tensiunile sau intelegerea dintre cei doi parteneri. Felul in care adorm dupa ce fac dragoste-unul in bratele celuilalt, spate in spate sau fiecare pe marginea sa de pat-ne permite sa observam daca mai exista dorinta, sentimente, sau, dimpotriva, relatia este la stramtoare.
Sunt unele persoane care dupa cativa ani de singuratate, nu mai doresc sa imparta patul conjugal cu altcineva...dar ce fac cei proaspat divortati?
Sunt persoane sensibile ce au un somn usor, si nu suporta nimic imprevizibil de la cealalta persoana..sforaituri, scartaiala patului, sculatul dimineata devreme, foiala, si alte obiceiuri..
Exista si persoane care se simt pierduti cand dorm singuri. De ce?
Pentru ca le lipseste siguranta pe care le-o induce celalalt. Somnul este ca si un drog, de care trebuie sa tii cont toata viata. Cine nu poate dormi profund seara, inseamna ca ceva este in neregula cu persoana lui. Plange dupa cineva drag, sau asteapta intodeauna sa fie alintat si mangaiat de cel ce il iubeste..dar sunt si persoane ce fac o criza de claustrofobie cand celalalt se intinde langa el,ea.
Acest tip de probleme au la origine un raport particular cu mama, care, constient sau nu, si-a sufocat copilul cu dragostea sa ori nu a manifestat nici un fel de dragoste.
In cuplurile tinere, care vor sa-si pastreze o anumita independenta, daca au hotarat de la bun inceput sa doarma asa pentru a pastra placerea, pentru a evita banalizarea contactului, este foarte bine, cu atat mai mult cu cat oricine are nevoie de putina autonomie pentru a continua sa se perfectioneze, sa-si imbogateasca viata. Intimitatea prelungita banalizeaza emotia erotica. E ca si cand ai manca aceeasi placinta, gogosa sau un covrig toata viata. Te saturi la un moment dat! Pe de alta parte, daca dorm separat pentru a avea"liniste", de fapt pentru a-l evita pe celalalt, este o problema si mai grava. Senzatia de vinovatie va apasa si pe umerii celui care a propus acest aranjament, dar si pe umerii partenerului, care se va simti mereu abandonat, la fel ca o valiza intr-o gara.

Niciun comentariu: