sâmbătă, 9 iulie 2011

Regina noptii

Nicotina sau Regina Noptii este o floare minunata deoarece are un miros seducator si este la fel de fermecatoare ca si-o regina. Pana acum nu am stiut povestea acestei flori deosebite. Trompetele colorate ale florilor sale atrag coloniile de fluturi. Regina Noptii ese de asemenea apreciata pentru statura impresionanta si pentru parfumul deosebit pe care il emana la lasarea serii sau in zilele noroioase.
Putini dintre noi stiu ca Regina Noptii este o planta din care se obtine tutunul, mai precis din frunzele acesteia, in multe parti ale lumii fiind cultivata pentru productia de tutun(chiar nu am stiut).
De fapt, numele de Nicotiniana i-a fost dat in onorea lui Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia, care in 1559 a trimis la curtea regala a Caterinei de Medici cateva plante din aceasta specie pentru a fi folosite in scopuri medicinale.
Originara din America de Sud, Regina Noptii indulceste aerul de seara al verilor caniculare. Este o planta perena, destul de inalta, putand ajunge la o inaltime de peste un metru, cu flori de diverse culori, de alb si rosu pana la roz, mov sau galben. Desi cunoscute pentru mirosul pe care il emana la lasarea serii, exista si specii care infloresc in timpul zilei si nu au miros deloc. Aceste plante sunt otravitoare daca sunt ingerate.
Regina Noptii nu este pretentioasa. Are nevoie de un sol bogat, bine drenat, care sa fie udat periodic, pentru a nu lasa pamantul sa se usuce. E indicat sa fie ferita de soarele putenic al amiezelor de vara, locurile ideale sunt cele in care dupa-amiaza este umbra si dimineata soare.
Planta solicita multa apa si ingrasaminte. Solul trebuie mentinut umed, nu ud. Este indicat sa se foloseasca un ingrasamant bogat in fosfor inainte de a le semana, iar apoi sa fie aplicat lunar in perioada de inflorire.
Atat florile, frunzele cat si tulpina acestei plante, contin nicotina, un insecticid natural foarte apreciat de horticultori.
Regina Noptii infloreste la inceputul verii pana toamna tarziu, iar indepartarea
florilor uscate va determina planta sa dea mereu flori proaspete.

Niciun comentariu: